Älä vain sairastu

Share |

Keskiviikko 9.9.2015 - Ari Reunanen


Tänään aamulla tapasin erään lasten kanssa työskentelevän naisen. Hän tuli luokseni ja sanoi: ”olen kuunnellut aamun radiota ja kyllä uutiset ovat nykyään jatkuvasti aivan kamalia”.

Rennosti.jpgHän ei voinut ymmärtää, miksi sairastumisesta rangaistaan. Hän kertoi suoraan, että jatkossa on pakko pohtia hyvin tarkkaan, koska on varaa olla sairaana pois töistä. Ei tavallista työtä tekevällä ole varaa jättää palkkapäivää väliin.

Käytyäni läpi päivän uutisia ja luettuani lukuisia eri kommentaattoreiden lausuntoja hallituksen esityksistä ja nykyisten ministereiden aiemmista sanomisista - missä he mm. vakuuttavat, että ihmisellä tulee olla oikeus sairastaa ja korvaus sairauspoissaoloista tulee maksaa – tekisi mieleni olla näsäviisas ja piikitellä Soinia, Sipilää ja kumppaneita heidän takinkäännöstään (ja onnitella Stubbia siitä, että hänen kurittavan linjansa jokainen on tiennyt jo etukäteen). Siihen en kuitenkaan lähde. Sosiaalinen media, toimittajat ja kommentaattorit pitävät siitä joka tapauksessa huolen. Piikittely ja näsäviisastelu ei sen sijaan auta jaksamisestaan ja toimeentulosta huolissaan olevaa aamulla tapaamaani naista yhtään sen enempää.

Suomi on vedenjakajalla ja vastakkainasettelun aika (joka ei koskaan pois ollutkaan) on palannut vahvempana kuin osasimme aavistakaan. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ehti jo ensimmäisissä kommenteissaan ilmoittaa, että vuoden 2016 työehtosopimusneuvotteluissa on palkkamalttia turha odottaa ja hallituksen nyt ilmoittamat päätökset tullaan neuvotteluissa hinnoittelemaan maksimaalisella tavalla. Innokkaimmat ovat jo puuhaamassa yleislakkoa. On helppo ennustaa, että vuodesta 2016 tulee hyvin kuoppainen, niin palkansaajille kuin työnantajille.

Tapaamani nainen sanoi, että nyt saavat ihmiset tuta sitä mitä ovat äänestäneet. Ei kai kukaan vain kuvitellut, että porvarienemmistöisessä Suomessa palkansaajan asema tulisi vahvistumaan? Julkisuudessa käydään tällä hetkellä varjonyrkkeilyä puolesta ja vastaan argumenteilla, jotka jokainen oppii jo puolueiden ensimmäisissä nuorisokoulutuksissa. Niistä ei kannata sen enempää perustaa. Sen sijaan kannattaa muistaa, että politiikka on aina valintoja ja aina on olemassa mahdollista tehdä toisenlaisiakin ratkaisuja. Nyt hallitus tahtoi valita linjan, jossa kuritetaan etenkin palvelualoilla sekä julkisella sektorilla työskenteleviä naisia. Toisinkin olisi voinut valita.

Toivottavasti aamulla tapaamani nainen pysyy terveenä. Sairastuminen koituu niin hänelle, minulle kuin sinulle tulevaisuudessa kalliiksi.

Avainsanat: hallitus