Luokkakoot kasvavat uhkaavasti Eurassa

Share |

Torstai 26.11.2015 - Ari Reunanen


Ari_YLE.jpgEuran lapset ja nuoret ovat viime kuukausien aikana kantaneet raskasta vastuuta kunnan heikentyneestä taloustilanteesta. Seurauksena on ollut jo Sorkkisten koulun lakkauttaminen syksyllä 2016 ja Kiukaisten yhteiskoulun yhdistäminen Euran yhteiskouluun syksyllä 2017. Nyt kuitenkin näyttää sille, että lapsilta ja nuorilta vaaditaan lisää vielä tämänkin jälkeen.

Eura on saanut valtiolta vuosittain noin 150 000 euroa alakoulujen suurten opetusryhmien pienentämisestä varten. Porvarihallitus ei tule ryhmäkokojen pienentämistä kuitenkaan enää tukemaan. Tämän vuoksi Euran kasvatus- ja opetuslautakunta esittikin, että Euran kunta korvaisi tämän puuttuvan summan vuosittain. Tällä taattaisiin alakouluissa kohtuulliset opetusryhmät myös jatkossa.

Euran talousarvioesityksessä 2016 ei tällä hetkellä näitä resursseja kuitenkaan ole. Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan alakoulujen opetusryhmien kasvua jo aiemmin päätettyjen toimenpiteiden vaikutuksen lisäksi. Jatkossa entistä useampi lapsi olisi noin 30 oppilaan opetusryhmissä.

Lasten oppimisen ja tulevaisuuden kannalta pienet opetusryhmät ovat keskeisiä. Kaukana ovat ne ajat kun opetusryhmässä saattoi olla 40 oppilasta. Nykypäivän opetus vaatii yksilöllisyyttä ja täysin uudenlaisia opetustapoja. Jokainen ymmärtää, että noin 30 oppilaan opetusryhmät eivät ole yhdenkään lapsen etu. Opettajilta aletaan vaatia mahdottomia.

Päätöksen ovat aina arvovalintoja. Euran kunta täyttää ensi vuonna 150 vuotta ja juhlimiseen on suunniteltu käytettävän reilusti yli satatuhatta euroa. Juhlalle on hyvä syy, mutta kenties juhlallisuuksiin varattuja rahoja voitaisiin käyttää ilotulitteita järkevämminkin. Jos oikeasti haluamme siirtää juhlapuheet ennaltaehkäisevästä työotteesta tai lasten etusijalle laittamisesta käytäntöön, niin nyt olisi hetki näyttää mallia.