Laadukkaat peruspalvelut taattava

Tiistai 28.3.2017 - Ari Reunanen

Kunnan tehtävä on taata kuntalaisille mahdollisimman hyvät edellytykset elää hyvää ja sujuvaa arkea. Se tarkoittaa toimivaa varhaiskasvatusta ja koulua, jossa vanhemmat voivat tietää lasten olevan sopivan kokoisissa ryhmissä. Se tarkoittaa terveydenhoitopalveluita, jossa jokainen saa tarvitsemansa hoidon nopeasti ja laadukkaasti. Se tarkoittaa kauppapaikkojen kehittämistä ja ympäristöstä huolehtimista. Listalle voisi lisätä toki monia muitakin keskeisiä asioita.passikuva_kopio.jpg

Eurassa on viimeisen 1,5 vuoden aikana tehty ratkaisuja, jotka ovat hämmentäneet monia kuntalaisia. Euran historiikin kirjoittamiseen ja kunnan merkkipäivien juhlimiseen sijoitettiin yhteensä satojatuhansia euroja samaan aikaan, kun säästöjä on kunnan talouspaineissa tehty palveluissa aina varhaiskasvatuksesta alkaen.

On mustavalkoista laittaa edellä mainittuja asioita vastakkain, mutta yhteisessä päätöksenteossa joudutaan kuitenkin aina tekemään valintoja. Historiikille on aikansa ja paikkansa, samoin kuin merkkivuosien juhlistamiselle sopivalla tavalla ja laajuudella. Valintoja tehdessä tulisi kuitenkin aina huomioida kunnan peruspalvelut. Kunnan taloudestakin pitää huolehtia, mutta talous tulee tasapainottaa siten, että se mahdollisimman vähän näkyy tärkeiden peruspalveluiden hoitamisessa. Lapset ja terveydenhoitoa tarvitsevat eivät saa olla maksajina.

Eurassa moni asia on onneksi hyvin, viime aikoina mm. kotisairaanhoitoa ja sen henkilökuntaa on minulle kehuttu moneen otteeseen. Siinä onkin oivallinen esimerkki ihmistä lähellä olevien palveluiden toimivuuden tärkeydestä. Peruspalveluista tulee siksi kaikissa olosuhteissa huolehtia, kehittämistä unohtamatta. Parempi huominen rakennetaan vain jatkuvalla eteenpäin pyrkimisellä. 

Avainsanat: peruspalvelut, laatu, eura